Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCATALÀ

ZONA DE BAIXES EMISSIONS DE L’ÀMBIT RONDES DE BARCELONA

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

La zona de baixes emissions de l’àmbit rondes de Barcelona és una àrea en la qual es restringeix la circulació de vehicles contaminants per preservar la qualitat de l’aire i reduir l’elevada contaminació atmosfèrica.
Engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte Zona Franca Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), els municipis de Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat i part dels municipis d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

 
A partir de l’1 de desembre de 2017

A qui afecta: durant l’episodi de contaminació no podran circular dins la zona de baixes emissions de l’àmbit rondes de Barcelona els turismessense etiqueta de la DGT ni les furgonetes anteriors a la classificació Euro.

Horari: de 7.00 h a 20.00 h de dilluns a divendres, de l’endemà de la declaració de l’episodi fins al mateix dia que es declari el final d’episodi.

Exempcions: vehicles de persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies) i serveis essencials(mèdic, funerari).
Queden exempts temporalment durant la tardor-hivern 2017 les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3. El 2018 es revisaran aquestes exempcions temporals.

Mesures addicionals: es reforça el servei de transport públic, s’activa un bitllet més econòmic per al transport públic (T-aire) i s’obren carrils per a la circulació ràpida del transport públic.

A partir de l’1 de gener de 2020
A qui afecta: prohibició permanent de circulació dins la zona de baixes emissions de l’àmbit rondes de Barcelona de tots els vehicles que no disposin d’etiqueta de la DGT.

Horari: de 7.00 h a 20.00 h de dilluns a divendres

Exempcions: en queden exempts de manera permanent els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, els serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies) i els serveis essencials (mèdic, funerari).

També es fa a altres ciutats?

És la primera zona de baixes emissions que es crea a l’Estat espanyol. Només Madrid disposa d’una zonificació dins la ciutat per la qual no poden circular ni aparcar vehicles en cas d’episodi de contaminació. En l’àmbit internacional en més de dues-centes ciutats europees, com Londres, Berlín, París, etc., ja fa anys que s’han implementat zones de baixes emissions amb restriccions als vehicles més contaminants.
 

T-aire: la targeta dels dies d’episodi ambiental.

Als reforços del transport públic s’hi afegeix una targeta de transport exclusiva per als dies d’episodi. És l’anomenada T-aire, un títol multipersonal de 2 viatges integrats que es podrà utilitzar el mateix dia de la primera validació i que serà vàlid únicament en situacions d’episodi ambiental.
 
La T-aire estarà disponible a les 6 corones i el temps de transbordament serà el mateix que el de qualsevol títol integrat: 1 hora i 15 minuts per a la zona 1 i es va incrementant en 15 minuts més per cada zona addicional.

El preu serà el de 2 viatges d’una T-10 aplicant un descompte del 10%. Estarà disponible a les màquines de venda automàtica dels operadors de transport públic: TMB, FGC, Rodalies de Catalunya i Tram.

T-verda: transport públic gratuït si et desfàs d’un vehicle altament contaminant.

La T-Verda Metropolitana (títol atorgat per l’AMB) i la T-Verda (emès per la Generalitat de Catalunya) premia els ciutadans que canviïn definitivament els cotxes privats més contaminants pel transport públic.

On es pot sol·licitar?

Als 36 municipis metropolitans es pot sol·licitar a través del servei AMB Informació. A la resta de municipis de Catalunya es pot fer a través del centre d’atenció al client establerts de l’Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU).

Qui la pot obtenir?

–    Tothom qui estigui empadronat en un dels 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
–    En els 6 mesos anteriors a sol·licitar la targeta, cal haver donat de baixa i desballestat un vehicle:

  • Moto tipus pre-Euro o Euro 1 (ciclomotors matriculats abans del 17/06/2002 i motocicletes matriculades abans del 01/07/2004).

  • Turisme dièsel (M1) fins a Euro 3 (matriculat abans de 2006. Sense etiqueta de la DGT).

  • Turisme gasolina (M1) o gas fins a Euro 2 (matriculat abans de 2000. Sense etiqueta de la DGT).

–    Cal no haver comprat cap vehicle nou durant els 6 mesos anteriors al desballestament ni posteriorment, i adquirir el compromís de no comprar-ne cap durant un període de tres anys.

Quin estalvi econòmic suposa?

Desfent-se del vehicle privat, segons els darrers càlculs de l’AMB, cada beneficiari s’estalviarà, per any, 3.750 € si desballesta un cotxe dièsel; 4.000 € si ho fa amb un de benzina, i 1.300 € si és una moto.
 

Etiquetes ambientals de la DGT

El trànsit dins de les grans ciutats és la causa principal d’emissions contaminants i contaminació atmosfèrica. Amb l’objectiu de discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient, la DGT atorga quatre distintius diferents (per als segments més nets).

Els que no tenen cap distintiu són els afectats per les restriccions que s’iniciaran l’1 de desembre de 2017 a la zona de baixes emissions de l’àmbit rondes de Barcelona, i que s’ampliaran fins l’any 2020, quan entraran en vigor de manera permanent.

Els distintius ambientals

ZERO EMISSIONS

0_Azul
Vehicles elèctrics de bateria, amb autonomia estesa.
Híbrid endollable amb una autonomia mínima de 40 km o vehicles de pila de combustible.

ECO

distintivoAmbiental
Vehicles híbrids endollables de menys de 40 km d’autonomia
Vehicles híbrids no endollables i els propulsats per gas natural o gas liquat derivat del petroli.

CC_verde

Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de 2014.
Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies matriculats a partir de 2014.
Els de benzina han de complir la norma EURO 4, 5 i 6 i els Dièsel la Euro 6.

B

B_amarilla
Turismes i furgonetes lleugeres de benzina matriculades a partir de gener de l’any 2000 i de dièsel a partir de gener de 2006.
Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies matriculats a partir de 2005.
Els de benzina han de complir la norma EURO 3 i els Dièsel la Euro4 i 5.

Col·locació del distintiu

Enganxeu-lo a l’angle inferior dret del vidre davanter. Així en facilitareu la identificació. Tot i així, en cas d’episodi de contaminació ambiental, es comprovarà la matrícula del vehicle.

Els titulars del vehicle haurien de rebre el distintiu que els correspon per carta (s’estan enviant progressivament). Si matriculeu un vehicle nou, el rebreu en el moment de la matriculació amb el permís de circulació. Si n’heu rebut un d’erroni o l’heu perdut, podeu sol·licitar cita a la vostra Prefectura Provincial de Trànsit.

Més informació aquí

FONT: www.canvidhabits.com

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat